Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Τι εξυπηρετούν τα γεμάτα πάθος φιλιά;

24881[1] Γιατί το φιλί παίζει τόσο αποφασιστικό ρόλο στην ερωτική ζωή ανδρών και γυναικών; Είναι απλώς ένα στάδιο «προθέρμανσης» για την ερωτική συνεύρεση ή κάτι περισσότερο; Και έχει για τον άνδρα την ίδια βαρύτητα που έχει για τη γυναίκα;

Αμερικανοί ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Albany της Νέας Υόρκης μελέτησαν την ερωτική συμπεριφορά 1.041 φοιτητών. Και κατέληξαν σε μια σειρά από ενδιαφέροντα συμπεράσματα, τα οποία και δημοσίευσαν τον περασμένο μήνα στην επιστημονική επιθεώρηση «Evolutionary Psychology».

Ένα από τα πρώτα συμπεράσματα ήταν ότι το φιλί είναι όντως μια εξαιρετικά σημαντική στιγμή κατά τη διαδικασία του ζευγαρώματος, αλλά για τελείως διαφορετικούς λόγους για τον άνδρα και τη γυναίκα. Οι άνδρες αντιδρούν και επεξεργάζονται διαφορετικά την εμπειρία του πρώτου φιλιού από τις γυναίκες. Για τους περισσότερους άνδρες ένα βαθύ φιλί δεν είναι παρά το αναγκαίο βήμα για να περάσουν στο επόμενο στάδιο, της «ολοκλήρωσης» της ερωτικής σχέσης. Αντίθετα, για τις γυναίκες φαίνεται ότι αποτελεί περισσότερο ένα είδος δοκιμασίας, προκειμένου να διαπιστώσουν αν αξίζει τον κόπο να συνεχίσουν.

Επίσης, φαίνεται ότι το είδος φιλιού που αρέσει περισσότερο στους άνδρες είναι το υγρό φιλί με γλώσσα, ενώ οι περισσότεροι (53%) παραδέχτηκαν ότι θα μπορούσαν να κάνουν σεξ και χωρίς να έχουν προηγηθεί φιλιά, πράγμα το οποίο για τις περισσότερες γυναίκες ήταν αδιανόητο. Επίσης, οι περισσότεροι άνδρες δήλωσαν ότι θα έκαναν σεξ ακόμη και με μια γυναίκα που φιλάει άσχημα. Αντίθετα, για τις γυναίκες τα όμορφα χείλη, η ωραία οδοντοστοιχία και η ευχάριστη αναπνοή και γεύση του στόματος είναι παράγοντες που έχουν μεγάλη βαρύτητα στην απόφασή τους να κάνουν ή όχι σεξ.

Οι Αμερικανοί ερευνητές αποδίδουν αυτές τις διαφορές στον τρόπο που τα δύο φύλα αντιλαμβάνονται τον ρόλο του φιλιού στην εξελικτική μας ιστορία. Σύμφωνα με τη δαρβινική θεωρία περί «σεξουαλικής επιλογής», η επιλογή του ερωτικού μας συντρόφου γίνεται με κριτήριο τη μεγιστοποίηση της αναπαραγωγικής μας επιτυχίας. Ο μηχανισμός της ερωτικής έλξης ανάμεσα στα ανθρώπινα όντα εξελίχθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να μας επιτρέπει να επικεντρώνουμε τις προσπάθειές μας για ζευγάρωμα σε συγκεκριμένα μόνο άτομα, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμη ενέργεια και διευκολύνοντας την επιλογή του συντρόφου. Το φιλί λοιπόν εξελίχθηκε σε μια στρατηγική αξιολόγησης των ερωτικών μας συντρόφων.

Ωστόσο, αυτή η στρατηγική δεν είναι κοινή στα δύο φύλα. Όπως επισημαίνει ο Gordon Gallup, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Albany και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, «από εξελικτική σκοπιά, το τίμημα και οι συνέπειες της αναπαραγωγής είναι ριζικά διαφορετικά για τον άνδρα και για τη γυναίκα». Για τον άνδρα απώτερος στόχος είναι να «μεταφέρει» το DNA του σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αριθμό γυναικών. Για τη γυναίκα, αντίθετα, το φιλί είναι ένας τρόπος για να διαπιστώσει αν ο υποψήφιος ερωτικός σύντροφος διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα, τόσο τα βιολογικά όσο και τα ψυχολογικά, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα στον ρόλο του πατέρα.

Όσο για τα υγρά φιλιά που τόσο αρέσουν στους άνδρες, η εξήγηση, κατά τον Gallup, είναι απλή: με την ανταλλαγή σάλιου διευκολύνεται η ανταλλαγή ορμονών μεταξύ των δύο ερωτικών συντρόφων. Στο ανδρικό σάλιο υπάρχει η ανδρική ορμόνη «τεστοστερόνη», η οποία αυξάνει τη σεξουαλική διέγερση στη γυναίκα, άρα και τις πιθανότητες να «ενδώσει».

Το πρώτο φιλί, όμως, μπορεί να έχει και τα αντίθετα αποτελέσματα: το 66% των γυναικών, σύμφωνα με προηγούμενη έρευνα του Gallup, δήλωσε ότι έχασε κάθε ερωτικό ενδιαφέρον για τον σύντροφό του μόλις τον φίλησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.