Δευτέρα 11 Μαΐου 2009

Μικρά κόλπα για εξοικονόμηση χρημάτων

*Αγοράζεις ρούχα διαχρονικά που να μπορούν να φορεθούν πολλά χρόνια και να μην θεωρούνται ντεμοντέ την επόμενη χρονιά.

*Ένα φθηνό ρούχο αν χαλάσει σε μερικούς μήνες στην ουσία δεν είναι φθηνό αφού θα χρειαστεί να ξαναπληρώσεις για να το αντικαταστήσεις με κάποιο άλλο. Για αυτό τον λόγο ψωνίζεις από εταιρίες που έχουν ρούχα που αντέχουν στον χρόνο και διατίθενται σε "σχετικά" καλές τιμές (ρίξε μια ματιά και από zara, sprider, pull and bear)

*Αν έχεις την οικονομική δυνατότητα να αγοράσεις μόνο ένα ζευγάρι παπούτσια τότε το καλύτερο είναι να τα αγοράσεις σε μαύρο χρώμα ώστε να πηγαίνουν με όλα σου τα ρούχα.

*Με την ίδια λογική καλό είναι να αποφεύγεις τις αγορές ρούχων σε έντονα χρώματα ώστε να συνδυάζονται πιο εύκολα με άλλα.

*Αν φαγώθηκαν οι σόλες των παπουτσιών και το δέρμα παραμένει σε καλή κατάσταση δεν είναι ανάγκη να πεταχτούν, υπάρχουν και οι τσαγκάρηδες.

*Οι άντρες μπορούν να υιοθετήσουν ένα πιο κοντό κούρεμα που θα το συντηρούν με μια κουρευτική μηχανή όποτε θέλουν. Αν  πήγαινες για παράδειγμα μια φορά τον μήνα στο κομμωτήριο και έδινες 10 ευρώ την φορά, μέσα σε ένα χρόνο θα εξοικονομήσεις 120 ευρώ. Τα έξοδα αγοράς της μηχανής τα κάνεις απόσβεση μέσα σε 2 με 3 μήνες.

*Φροντίζουμε για την καλή συντήρηση των πραγμάτων ώστε να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Π.χ κάνουμε κάθε χρόνο συντήρηση στον καυστήρα, εξαέρωση στα καλοριφέρ κτλ.

*Ψάχνουμε να βρούμε σπίτι προς ενοικίαση τις περιόδους που δεν ψάχνουν άλλοι ώστε να εξασφαλίσουμε καλύτερη τιμή. Π.χ μέσα στο καλοκαίρι που αποφεύγουν όλοι τις μετακομίσεις είναι καλή περίοδος για κάτι τέτοιο.

*Εφόσον είναι δυνατόν αποφεύγουμε τους μεσίτες και κάνουμε μέσα από μια εφημερίδα την δική μας έρευνα αγοράς.

*Αντί να πληρώνουν οι γονείς σε babysitters θα μπορούσαν να συνεννοηθούν με κάποιους φίλους τους που έχουν παιδιά και αυτοί, ώστε να κρατάνε τα παιδιά εναλλάξ όταν θέλουν να πάνε κάπου. Στην Αμερική υπάρχει αυτό το πράγμα πιο οργανωμένα με κουπόνια αλλά είναι εφικτό να γίνει και ανεπίσημα και εδώ κάτι τέτοιο.

*Αν οι καναπέδες πάλιωσαν αντί να αγοράσεις καινούργιους μπορείς να αγοράσεις ριχτάρια η καλύμματα που είναι πολύ πιο φθηνά, είναι της μόδας και βολεύουν και περισσότερο στο πλύσιμο.

*Αν διασκέδαση για εσένα σημαίνει 2-3 ποτά τουλάχιστον, θα μπορούσες  να πίνεις τα 2 ποτά από το σπίτι και μετά να βγαίνεις έξω. (Το αυτοκίνητο εννοείται ότι δεν θα το πάρεις)

*Η ίδια τακτική φυσικά μπορεί να εφαρμοστεί και στο φαγητό. Αν  ζεις στην Ελλάδα και έχεις σκοπό να πας σε κάποια ταβέρνα με την παρέα σου, μάλλον ξέχνα το, γιατί εδώ πληρώνουμε όλοι το ίδιο (άσχετα με το αν ο άλλος τρώει αστακό και εμείς μακαρόνια), αλλά αν είναι να βγεις για καφέ  για μια βόλτα η για κάποιες δουλειές μπορείς να το κάνεις.

*Όταν βρίσκουμε πολύ καλές προσφορές σε προϊόντα που τα χρειαζόμαστε πραγματικά και δεν λήγουν η λήγουν μετά από πολύ καιρό αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες.

Αυτά  για την ώρα. Γράψτε και εσείς τις δικές σας συμβουλές που έχετε εφαρμόσει στην καθημερινότητα σας. Σίγουρα θα έχετε βρει και εσείς κάποια πράγματα, δεν είναι δυνατόν μονό αυτός που γράφει αυτό το κείμενο να σκέφτεται έτσι:)

6 σχόλια:

  1. Καλημέρα Κωνσταντίνε. Τι να πω με κατέπληξες! Ποτέ δεν περίμενα από σένα να σκεφτείς έξυπνες λύσεις εξοικονόμησης χρημάτων... Μέχρι τη στιγμή της κρίσης, εμείς οι Έλληνες είμασταν πολλοί large και "ωχ αδελφοιστές" για να μας νοιάζει το αύριο. Ποιος από μας δεν ήθελε ένα μουράτο αυτοκίνητο με full εξοπλισμό και air clima, με περισσότερους ίππους; Ποιος από μας - και πρώτη εγώ - δεν έχει αγοράσει το πιο ακριβό κινητό με το που κυκλοφορεί με τα περισσότερα megapixels και μνήμη 8MB, ενώ μπορεί δεν έχει δουλειά ή του στοίχισε όλο το μισθό του; Όλοι μας είχαμε θέλαμε το καλύτερο και το πιο ακριβό μοντέλο, είτε αφορά σε κινητό, είτε σε camera, είτε σε tv ή οποιοδήποτε άλλο απόκτημά μας.
    Λίγο η κρίση, λίγο που πλησιάζουμε τα σαράντα και τα κάναμε όλα τα παραπάνω στο μέγιστο βαθμό.. έφτασε η στιγμή που χρειάστηκε να βάλουμε μυαλό και να νοιαστούμε για το αύριο. Έτσι αρχίσαμε σιγά σιγά να εφαρμόζουμε όσα από τα παραπάνω μπορούμε. Εγώ αρκετές φορές άβαψα τα μαλλιά μου στο σπίτι για να γλυτώσω τα 80€ που μου στοίχιζε στο κομμωτήριο. Επίσης, είχα μια τραπεζαρία αντίκα της γιαγιάς και την αναπαλαιώσα, άλλαξα και το ύφασμα στις καρέκλες και το ίδιο έκανε και η μητέρα μου για το παλιό σαλόνι της.. άλλαξε ύφασμα στον καναπέ και τις πολυθρόνες και το γυάλισε και έγινε του κουτιού.
    Άλλη ιδέα είναι να καλούμε φίλους στο σπίτι για να δούμε ταινίες που κατεβάσαμε από το internet ή για να δειπνήσουμε.
    Άλλα tips δεν μου έρχονται τώρα γιατί είναι πρωϊ και είμαι χωρίς καφέ ;-)
    Φιλάκι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπράβο βρε παιδιά... έτσι πρέπει να κάνουμε όλοι μας... μας έχει φάει το δηθεν και ο υπερκαταναλωτισμός.... Οι πιστωτικές κάρτες πάνε και έρχονται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αναδημοσιευω το πιο κατω string που βρηκα στο cleverspending.gr http://www.cleverspending.gr/default.aspx?g=posts&t=128
    και μου φανηκε ενδιαφερων για το θεμα της εξοικονομησης.
    Κωστας

    = = = = = = = =
    Εξοικονομω πανω απο 400€ στο πλυσιμο των ρουχων
    Μαρια, Αννα,
    Τη βρηκα, επιτελους τη βρηκα!
    Θυμαστε ποσο καιρο εψαχνα στην Ελλαδα τη Biowash Ball για να βαζω πλυντηριο με ελαχιστο απορρυπαντικο και καθολου μαλακτικο; Ε, τη βρηκα στο http//sites.google.com/lyseisgiatospiti και απο κει σε ενα καταστημα στο κεντρο της Αθηνας.
    Τη χρησιμοποιω ηδη και ειμαι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ικανοποιημενη.
    Αμαλία

    Πέμπτη, 29 Ιουλίου 2010
    ... εξακολουθω ακαθεκτη με την Biowash Ball - δηλωνω ανεπιφυλακτα τρελη φαν ...
    Πραγματικα ομως, τα αξιζει ολα τα διεθνη βραβεια που εχει παρει!
    Συμπερασμα: χαρη στη Biowash Ball εχω κοψει το απορρυπαντικο κατα 80%, δηλαδη βαζω μονο το 1/5 της δοσης (δινει αρωμα στα ρουχα) κι εχω κοψει τελειως τα μαλακτικα.
    Μα καλα, τι πληρωναμε τοσα χρονια για απορρυπαντικα, εμεις, οι μαμαδες και οι γιαγιαδες μας;
    Εξοικονομειτε και περνατε καλα!
    Αμαλια

    29 Ιουλίου 2010
    Λοιπόν, Αμαλία μου, σε διάβασα με προσοχή και την παράγγειλα κι εγώ τη Biowashball.
    Μου την έστειλαν με αντικαταβολή μέσα σε δυο μέρες ... Σωστοί στο τηλέφωνο κι εξυπηρετικοί.
    Θα βάλω τις πρώτες μου μπουγάδες τώρα που ανοίγω το σπίτι και θα σου πω νεωτερα.

    Φιλάκια,
    Ρίτα

    1 Σεπτεμβρίου 2010
    Ιδού οι εντυπώσεις μου μετά ένα μήνα χρήσης της Biowashball: Είμαι ΑΠΟΛΥΤΑ ευχαριστημένη - Αμαλία μου, ΧΙΛΙΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ που την πρότεινες!
    Εβαλα ΤΙΣ μπουγάδες στο Ναύπλιο - όλα τα σκουτιά του εξοχικού, καθώς και τα ρούχα όλων μας... Θα έβαλα πάνω από 20 πλυντήρια (και τώρα που το συνειδητοποιώ, μου λέω: καλά δεν είχες τίποτα καλύτερο να κάνεις κορίτσι μου στις διακοπές σου;). Η ετυμηγορία μου:
    Λευκά και χρωματιστά όλα βγήκαν πεντακάθαρα, ακριβώς όπως τα θέλω.
    Οι μυρωδιές (και είχε και κάποιες δύσκολες, λόγω ζέστης) εξαφανίστηκαν ΤΕΛΕΙΩΣ.
    Οι λεκέδες το ίδιο - τους πιο έντονους τους είχα προετοιμάσει τοπικά με λίγο πράσινο σαπούνι.
    Ρούχα, πετσέτες και σεντόνια βγήκαν μαλακά κι ευχάριστα στην υφή, παρόλο που δεν έβαλα μαλακτικό.
    Σε κάθε πλύση λοιπόν τώρα βάζω την Biowashball, 1/5 της δόσης του απορρυπαντικού με το ποτηράκι του μέσα στον κάδο, και κατάργησα τελείως το μαλακτικό. Πλένω στους 40 βαθμούς.
    Α, τη δοκίμασα και χωρίς καθόλου απορρυπαντικό 2 φορές για τα καλύμματα των επίπλων μας ... και δούλεψε μια χαρά.

    Κι από οικονομία τι λέει; Χρησιμοποίησα το λίγο απορρυπαντικό που είχε μείνει από πέρσι και δεν ξαναπήρα άλλο = 16€ οικονομία. Δεν πήρα μαλακτικό = 6€ οικονομία. Το ρεύμα επίσης, γιατί έπλενα πριν πού και πού στους 90 βαθμους, πες 5€ λιγότερα. Με λίγα λόγια η Biowashball έβγαλε σχεδόν τα λεφτά της ήδη από τον πρώτο μήνα χρήσης... Και θα την χρησιμοποιώ ως 3 χρόνια.
    Επιβεβαιώνω λοιπόν τα 400€ οικονομίας που αναφέρεις, Αμαλία, καθώς και όσα διάβασα στο http//sites.google.com/lyseisgiatospiti απ΄όπου και την αγόρασα.

    ...
    Φιλάκια
    Ρίτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τον τελευταιο καιρο,αγοραζοντας στο σουπερ μαρκετ τα ειδη πρωτης με την ονομασια του καταστηματος,πληρωνουμε την μιση τιμη,και απο ποιτητα σχεδον καμμια διαφορα.
    Αγορασαμε δειλα-δειλα μια συσκευασια μικρου μεγεθους,για δοκιμη,και οτι μας αρεσε το ξανα αγοραζουμε.
    Μεγαλη διαφορα στην τσεπη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμφωνώ.Μπράβο σε όποιον τα έγραψε.Αν μπορείς γράψε κι άλλα,ώστε να τα εφαρμόσουμε!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. I agree with you my friend!!!For this in my new home i don't buy TV.You are clever!!!!But i am much more than you.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.