Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Σεξ κάθε μέρα για μια υγιή σχέση

Το σεξ είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση των δεσμών ενός ζευγαριού. Η ερωτική επιθυμία, ωστόσο, είθισται να μειώνεται με τη συσσώρευση ετών γάμου και την έλευση των παιδιών. Τι πρέπει να κάνει το ζευγάρι που βλέπει να αποξενώνεται σιγά-σιγά; Σεξ κάθε μέρα, λένε οι ειδικοί…

Χαρακτηριστική είναι μια μαρτυρία που δημοσιεύθηκε στους Times και αναδημοσίευσαν τα Νέα. «Πριν από δύο χρόνια, με τη γυναίκα μου αποφασίσαμε να κάνουμε σεξ κάθε μέρα. Ο λόγος απλός. Μετά την άφιξη του πρώτου παιδιού μας ήμασταν τόσο εξουθενωμένοι, σταματήσαμε εντελώς να κάνουμε σεξ. Εγώ ήμουν 33 ετών, εκείνη 30 και η ερωτική μας ζωή χρειαζόταν κάτι δραστικό».

«Όταν η γυναίκα μου μου ψιθύρισε την Πρωτοχρονιά ότι η απόφασή μας για το 2006 θα πρέπει να είναι να κάνουμε σεξ κάθε ημέρα, αρχικά αισθάνθηκα τρόμο. Οι πραγματικοί άνδρες δεν πρέπει να αισθάνονται έτσι, σκέφτηκα, άρχισα όμως να εξετάζω πώς μπορώ να τη γλιτώσω. Και η γυναίκα μου όμως είχε φόβους- πώς θα βρούμε χρόνο ανάμεσα στο πλύσιμο και στις ειδήσεις στην τηλεόραση;»

«Η απουσία του σεξ είναι ένας ισχυρός αλλά αθόρυβος εχθρός. Διαβρώνει σιγά σιγά τα πιο σημαντικά στοιχεία της σχέσης - εμπιστοσύνη, οικειότητα, πάθος, σεβασμό και εάν δεν το αντιμετωπίσεις μπορεί να καταστρέψει την αγάπη. Είμαι πεπεισμένος ότι πολλοί άνθρωποι χωρίζουν επειδή ξεχνούν να κάνουν έρωτα με τον/τη σύντροφό τους και έτσι η αγάπη - μαζί με την ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και προκαλείται από το σεξ, την ντοπαμίνη - στεγνώνει».

Η συχνότητα του σεξ επηρεάζει και την ποιότητά του. «Μια σχέση χωρίς σεξ γρήγορα γίνεται φαύλος κύκλος. Όσο λιγότερο κάναμε, τόσο χειρότερα το κάναμε. Στο τέλος, το σεξ διαρκούσε μόνο λίγα λεπτά, τις σπάνιες φορές που το αποφασίζαμε».

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι στην αρχή ίσως να μην εύκολο. Το ζευγάρι, ωστόσο, δεν πρέπει να απογοητεύεται. «Θα θυμάμαι για πάντα την πρώτη νύχτα. Το σεξ τελείωσε σχεδόν πριν αρχίσει. Η γυναίκα μου ψιθύρισε: “Μην ανησυχείς, θα βελτιωθεί. Χρειαζόμαστε εξάσκηση”. Αυτό ακριβώς μου είχε πει και το πρώτο κορίτσι με το οποίο έκανα έρωτα όταν ήμουν 18. Όμως η γυναίκα μου είχε δίκιο. Κάναμε σεξ κάθε μέρα τον Ιανουάριο, τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο. Καθώς οι εβδομάδες γίνονταν μήνες, έμαθα και πάλι να διατηρώ τον έλεγχο και η σύζυγός μου να έχει οργασμούς πιο γρήγορα. Δεν ήταν μόνο μια βελτιωμένη σωματική εμπειρία - άλλαξαν και πολλά άλλα: η επικοινωνία, η σχέση με το σώμα μας- εγώ άρχισα να τρέχω κι εκείνη ξεκίνησε Ρilates. Έμεινε έγκυος. Στο τέλος του 2008, 15 μήνες μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού μας ήμασταν πάλι εξαντλημένοι και είχαμε κόψει το σεξ. Καταφύγαμε στην ίδια συνταγή: αρχίσαμε να κάνουμε έρωτα κάθε ημέρα. Και συνεχίζουμε».

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

2 χρόνια γάμου: η σεξουαλική επαφή γίνεται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα

5 χρόνια γάμου: κατά μέσο όρο οι σύζυγοι φαίνεται ότι αρκούνται στη μία φορά την εβδομάδα

7 χρόνια γάμου: η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών μειώνεται πλέον στη μία φορά τον μήνα

9 χρόνια και άνω: συνήθως ακολουθεί πλήρης σεξουαλική αποχή μεταξύ του ζεύγους

Καλό, κακό ή μέτριο, κάνει θαύματα

Το να αναγκάσετε τον εαυτό σας να κάνει σεξ ακόμα και όταν δεν το επιθυμείτε μπορεί να σώσει τη σχέση σας. Η Αυστραλή σεξοθεραπεύτρια Μπετίνα Αρντ υποστηρίζει ότι «πρέπει απλώς να το κάνετε, είτε έχετε διάθεση είτε όχι. Η επιθυμία είναι μια απόφαση. Χωρίς το σεξ, μπορεί να αναπτυχθεί χάσμα το οποίο διαβρώνει τους δεσμούς ενός ζευγαριού».

Δυο μπεστ σέλερ υποστηρίζουν την προσέγγιση «απλά κάντε το». Το «365 νύχτες: Απομνημονεύματα Οικειότητας» της Κάρλας Μιούλερ περιγράφει πως έκανε έρωτα με τον άνδρα της κάθε νύχτα επί έναν χρόνο προκειμένου να φτιάξει η σχέση τους. Το «Απλά κάντε το» του Ντάγκλας Μπράουν, περιγράφει τον σεξουαλικό μαραθώνιο που είχε με τη γυναίκα του101 συνεχείς ημέρες. Και οι δύο υποστηρίζουν ότι το συνεχές σεξ με τον/την σύζυγο καλό, κακό ή μέτριο- κάνει θαύματα.

1 σχόλιο:

  1. Δεν ξέρω αν το συνεχές σεξ κάνει θαύματα, αλλά είμαι σίγουρη πως όσο λιγότερο κάνουμε σεξ...τόσο χειρότερα το κάνουμε! Άλλωστε, η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως, πόσο μάλλον της πιο σπουδαίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.