Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Η Microsoft λανσάρει τον Internet Explorer 8

Η λειτουργία Accelerator εμφανίζει λίστες με συνήθεις εργασίες

Ρέντμοντ, Ουάσινγκτον: H νέα έκδοση του Internet Explorer, με την οποία η Microsoft ελπίζει να ανακτήσει το χαμένο της μερίδιο στην αγορά των browser, προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ενσωματώνει νέες λειτουργίες όπως τo «Accelerator», σχεδιασμένες να διευκολύνουν συνήθεις εργασίες.

Ο IE είναι διαθέσιμος για δωρεάν κατέβασμα στο δικτυακό τόπο της Microsoft από τις 17.00 ώρα Ελλάδας την Πέμπτη. Το πρόγραμμα εγκαθιστάται μόνο σε υπολογιστές που τρέχουν νόμιμα αντίγραφα των Windows.

Στα δυόμισι χρόνια που μεσολάβησαν από την παρουσίαση της προηγούμενης έκδοσης τον Αύγουστο του 2006, ο Internet Εχporer έχει βελτιωθεί σε πολλά σημεία:

Η λειτουργία Αccelerator απαλλάσει τους χρήστες από την ανάγκη να αντιγράψουν κείμενο από μια ιστοσελίδα και να τo επικολλήσουν σε άλλη σελίδα ή κουτί αναζήτησης, για παράδειγμα όταν χρειάζονται να αναζητήσουν μια διεύθυνση στο χάρτη, ή να εισάγουν ένα όνομα στο Google.

Μια λίστα με αυτές τις ενέργειες εμφανίζεται όταν ο χρήστης επιλέξει ένα τμήμα του κειμένου και κλικάρει στο μικρό μπλε εικονίδιο που εμφανίζεται. Η ίδια λίστα, η οποία μπορεί να εμπλουτιστεί ανάλογα με τις ανάγκές κάθε χρήστη, εμφανίζεται με δεξί κλικ πάνω σε συνδέσμους (links).

Βελτιωμένο είναι επίσης το ενσωματωμένο πεδίο αναζήτησης (search box) στο πάνω μέρος του παράθυρου. Όπως και o Firefox, ο IE8 επιτρέπει την εναλλαγή δημοφιλών μηχανών αναζήτησης όπως η Google, η Wikipedia, το Amazon.com και η eBay. Όμως ο ΙΕ8 προχωρά ένα βήμα παραπέρα, καθώς εμφανίζει κάτω από το πεδίο αναζήτησης μια μικρή λίστα προεπισκόπησης των αποτελεσμάτων. Κάνοντας κλικ στο κουμπί μιας άλλης μηχανής, η προεπισκόπηση ανανεώνεται αυτόματα.

Το νέο πρόγραμμα πλοήγησης εμπλουτίζει επίσης τη γραμμή εργαλείων με τα Web slices, μικρά παράθυρα που εμφανίζουν τίτλους ειδήσεων, μετεωρολογικά δεκτία, δημοπρασίες στο eBay ή άλλες πληροφορίες που χρήζουν συχνής ανανέωσης.

Μια ακόμα χρήσιμη λειτουργία -η οποία απουσιάζει από το Firefox αλλά υπάρχει ήδη στο Google Chrome- είναι η ομαδοποίηση των καρτελών (tabs) -όταν ο χρήστης ανοίξει ένα σύνδεσμο σε νέα καρτέλα, η καρτέλα αυτή θα τοποθετηθεί δίπλα στην αρχική και θα πάρει το ίδιο χρώμα.

Όπως και το Google Chrome, ο νέος ΙΕ προσφέρει τη δυνατότητα «ανώνυμης» πλοήγησης (private mode), στην οποία το πρόγραμμα δεν αποθηκεύει προσωρινά αρχεία και cookies και δεν θυμάται ποιους δικτυακούς τόπους έχει επισκεφθεί.

Ο ΙΕ8 προσφέρει παράλληλα καλύτερη ασφάλεια, προειδοποιώντας για παράδειγμα το χρήστη αν προσπαθήσει να κατεβάσει κάποιο αρχείο από γνωστούς κακόβουλους δικτυακούς τόπους.

Πάντως η μεγαλύτερη αλλαγή στον Internet Explorer δεν είναι άμεσα ορατή στο μέσο χρήστη. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις, που συχνά αγνοούσαν τις κοινά συμφωνημένες προδιαγραφές για το σχεδιασμό ιστοσελίδων, o IE υπόσχεται να μην παραβιάζει τα στάνταρτ του Παγκόσμιου Ιστού.

Η πρακτική αυτή ίσως δημιουργήσει προβλήματα στην προβολή ιστοσελίδων που είχαν σχεδιαστεί ειδικά για τον IE7. Για αυτές τις περιπτώσεις, ο IE8 προσφέρει ειδική λειτουργία συμβατότητας (compatibilty mode) με τις προηγούμενες εκδόσεις.

Με τη νέα έκδοση του λογισμικού η Microsoft ελπίζει να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά των προγραμμάτων πλοήγησης, το οποίο ξεπερνούσε το 90% το 2004 αλλά έχει πέσει σήμερα στο 72,2%, σύμφωνα με πρόσφατη μέτρηση της συμβουλευτικής εταιρείας Janco Associates.

Στη δεύτερη θέση ο Mozilla Firefox με 17,2%, στην τρίτη το Google Chrome με 2,8%, ενώ το Safari της Apple συγκεντρώνει λιγότερο από 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.