Κυριακή 15 Μαρτίου 2009

Σοκολάτα, καφές και τσάι δίνουν χρόνια...

everest coffee img 0187.jpg

Στη σοκολάτα, στον καφέ και στο τσάι βρίσκεται το ελιξίριο της ζωής, επισημαίνουν κορυφαίοι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λιντς στη Βρετανία, σε μια προσπάθεια να εντοπίσουν «τις σούπερ τροφές και τα αφεψήματα που προσφέρουν στον ανθρώπινο οργανισμό ευεξία και μακροζωία.

Στον κατάλογο που κατήρτισαν και ο οποίος αποτελείται από 20 τροφές και αφεψήματα που εξασφαλίζουν υγιή και βαθιά γηρατειά, οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι οι χημικές ουσίες πολυφαινόλες είναι το μαγικό συστατικό της «γλυκιάς απόλαυσης» και των δύο αφεψημάτων με τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως.

Ερευνες έδειξαν ότι οι πολυφαινόλες λειτουργούν ως ασπίδα προστασίας έναντι πολλών ασθενειών, για παράδειγμα, θωρακίζουν τον οργανισμό από τα καρδιακά νοσήματα.

Πολυφαινόλες
Ο καθηγητής Γκάρι Γουίλιαμσον, επικεφαλής της μελέτης, εξηγεί πως οι πολυφαινόλες μπορούν επίσης να επιβραδύνουν τη διαδικασία της γήρανσης προστατεύοντας τα κύτταρα από τη φυσιολογική φθορά που υπόκεινται με την πάροδο του χρόνου. «Αν και δεν διαδραματίζουν εξέχοντα ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της λειτουργίας των ζωτικών οργάνων του ανθρώπου, επιδημιολογικές έρευνες ενισχύουν το συμπέρασμα ότι σε μια διατροφή όπου απουσιάζουν τα λαχανικά και τα φρούτα, άρα και οι πολυφαινόλες, ελλοχεύει ο κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων ασθενειών», υποστηρίζει ο επικεφαλής της μελέτης.

Πρόσφατη έρευνα που διεξήχθη από Αμερικανούς, Βρετανούς και Αυστραλούς επιστήμονες έδειξε ότι οι πολυφαινόλες θωρακίζουν τον οργανισμό από καρδιοπάθειες. Στον κατάλογο των 20 «μαγικών» τροφών και αφεψημάτων που προσφέρουν μακροζωία συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, το μαύρο και το πράσινο τσάι, η μαύρη σοκολάτα, τα μήλα, το μπρόκολο, τα κεράσια, οι ντομάτες, τα ροδάκινα και το σπανάκι.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.