Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Κανένας κίνδυνος για την υγεία από την ακτινοβολία των κινητών

Πριν από λίγες μέρες δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα μιας έρευνας, σχετικά με τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό της ακτινοβολίας από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και internet, η οποία διήρκεσε 11 έτη και κόστισε 16,6 εκατομμύρια ευρώ. Κατά την διάρκεια της έρευνας αυτής, δεν βρέθηκαν αποδείξεις που να υποστηρίζουν ότι υπάρχει πράγματι κίνδυνος για την υγεία του ανθρώπου λόγω των συγκεκριμένων συχνοτήτων ακτινοβολίας και ισχύος εκπομπής σήματος.

Πιο συγκεκριμένα, δεν βρέθηκαν αποδείξεις που να συσχετίζουν την έκθεση σε εκπομπές χαμηλής συχνότητας κατά την εγκυμοσύνη, με την ανάπτυξη καρκίνου κατά την παιδική ηλικία ή την χρήση κινητών τηλεφώνων με την εμφάνιση λευχαιμίας.

Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από πληθώρα κυβερνητικών και βιομηχανικών πηγών και για να βεβαιωθεί η ακεραιότητα της, ο επιστημονικός έλεγχος του προγράμματος δόθηκε σε μία ανεξάρτητη επιτροπή ελέγχου που αποτελούταν από ανεξάρτητους ειδικούς, κυρίως έμπειρους ακαδημαϊκούς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής είναι σίγουρα αρκετά καθησυχαστικά. Ωστόσο, στο τέλος της διατυπώνεται η ανάγκη περαιτέρω έρευνας σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα την ανάπτυξη συμπεριφορικών/νευρολογικών συμπτωμάτων εξαιτίας της χρήσης κινητών από παιδιά και οι επιπτώσεις που έχει η χρήση τους στον ύπνο και στις λειτουργίες του εγκεφάλου. Απτά αποτελέσματα αναμένονται μετά το πέρας της μετά-ανάλυσης των διαφόρων σχετικών ερευνών που έχουν δημοσιευθεί

Σας καθησυχάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας; Πιστεύετε ότι η μαζική χρήση ασύρματων συσκευών ενέχει κινδύνους για την υγεία του ανθρώπου;

[Πηγή]

Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014

Έρχεται το πάρκο των ρομπότ!

Το λούνα παρκ του μέλλοντος, με κεντρικό θέμα τα ρομπότ, κατασκευάζεται στην περιοχή Ιντσεον, στη Νότια Κορέα. Το φουτουριστικό πάρκο θα διαθέτει μεταξύ άλλων τρενάκια του λούνα παρκ, πάρκο νερού με ρομποτικά ψάρια, διαδραστικές αίθουσες σινεμά, συνεδριακό κέντρο και ειδικά διαμορφωμένους χώρους παρουσιάσεων, καταστήματα, κλαμπ, ένα ερευνητικό κέντρο για την ανάπτυξη ρομπότ νέας γενιάς, μια σχολή ρομποτικής και εξειδικευμένες εκθέσεις γύρω από προηγμένα ρομποτικά συστήματα.

Όπως υποστηρίζει το μπλογκ του τηλεοπτικού σταθμού Discovery, το λούνα παρκ του μέλλοντος αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του το 2016, ενώ το κόστος του πρόκειται να αγγίξει τα 625 εκατ. δολάρια, που μεταφράζονται σε περίπου 462 εκατ. ευρώ.

Το Robot Land, όπως θα ονομάζεται, θα αποτελεί το πρώτο υβριδικό πάρκο του είδους και συνδυάζοντας την έρευνα με την ψυχαγωγία θα υπόσχεται μοναδικές εμπειρίες τόσο σε επισκέπτες όσο και σε ερευνητές.

Μια «χώρα» γεμάτη ρομπότ
Μπαίνοντας στο πάρκο, συνολικής έκτασης 1.260.000 τ.μ., ο επισκέπτης θα μπορεί να θαυμάσει το άγαλμα-«σήμα κατατεθέν» του πάρκου, με τη μορφή ενός γιγάντιου Transformer και ύψος που θα φτάνει τα 111 μ. Μία από τις βασικές ατραξιόν του Robot Land θα είναι το «υδρόβιο» roller coaster, το οποίο, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια, πέρα από τις θεαματικές λούπες, θα πραγματοποιεί και «υποβρύχιες βουτιές». Οι επιβαίνοντες δεν θα βρέχονται, ωστόσο σε συγκεκριμένα σημεία το roller coaster θα μοιάζει να βουτάει στο νερό τεχνητών λιμνών και αλλού θα βγαίνει και πάλι υπέργεια. Και όλα αυτά σε ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Σε κεντρικό σημείο του πάρκου θα βρίσκεται μια γιγάντια ρόδα, κατασκευασμένη από υπερμεγέθη γρανάζια, η οποία θα προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να θαυμάζουν τη θέα του πάρκου αλλά και της γύρω περιοχής από ψηλά. Περιμετρικά του πάρκου θα βρίσκεται μια υπερυψωμένη σιδηροδρομική γραμμή η οποία θα επιτρέπει τις εύκολες μετακινήσεις εντός των εκτάσεών του.

Στο πλαίσιο των εκθέσεων, πέρα από πρότυπα ρομποτικά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί από εταιρείες-κολοσσούς του χώρου, όπως π.χ. οι Toyota, Honda και Sony, δεν αποκλείεται να φιλοξενηθούν και συλλογές βασισμένες σε δημοφιλείς κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές (π.χ., «Star Wars», «Transformers», «Astro Boy» κ.ά.).

«Πρόκειται για ένα ρομποτικό πολιτισμικό κέντρο το οποίο συνδυάζει εκθεσιακούς χώρους και ερευνητικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις με την ψυχαγωγία» αναφέρει η επίσημη ιστοσελίδα του πάρκου (www.robotland.or.kr).
Το πρότζεκτ φημολογείται ότι εμπεριέχει και την κατασκευή της πρώτης ρομποτικής πόλης. Αν και σε πρώτη φάση η ολοκλήρωση των εργασιών υπολογίζεται για τον Σεπτέμβριο του 2016, κάποια βιομηχανικά σημεία του φαίνεται ότι θα πάρουν παράταση ως το 2018, κυρίως λόγω καθυστέρησης κυβερνητικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Εντός του χώρου του πάρκου αναμένεται ακόμη να κατασκευαστούν ξενοδοχειακές μονάδες, υπερπολυτελή διαμερίσματα και εμπορικά κέντρα, τα οποία ωστόσο έχουν δρομολογηθεί για αργότερα.

Η Νότια Κορέα εμφανίζεται ιδιαίτερα δυνατή στον τομέα της ρομποτικής, με έντονη δραστηριοποίηση στην κατασκευή επίπεδων οθονών, αυτοκινήτων, ημιαγωγών ηλεκτρονικών υπολογιστών και στη ναυπηγική. Η δημιουργία ενός τέτοιου πάρκου συνεπώς θα μπορούσε να ενισχύσει την ενημέρωση του κοινού γύρω από καινοτόμες ιδέες και νέες τεχνολογίες ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για τον... ρομποτικό τουρισμό.

[Πηγή]

Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Λεωφορεία χωρίς οδηγό στα Τρίκαλα

Τα λεωφορεία θα δοκιμαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2 7/2/2014
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός συστήματος μεταφοράς που μοιάζει με διασταύρωση λεωφορείου με τρένο


Τρίκαλα
Ο δήμος Τρικάλων είναι μία από τις πέντε ευρωπαϊκές πόλεις στην οποία θα δοκιμαστούν λεωφορεία χωρίς οδηγό στο πλαίσιο του προγράμματος CityMobil2. Θα πρέπει όμως να προηγηθεί η νομιμοποίηση των αυτοματοποιημένων οχημάτων σε συνεργασία με το υπουργείο Μεταφορών.

Τα Τρίκαλα, τα οποία είχαν βραβευτεί το 2009 ως μια από τις πιο «έξυπνες» πόλεις του κόσμου, διαγωνίστηκαν με άλλες 11 ευρωπαϊκές πόλεις ανά την Ευρώπη και κατάφεραν να προκριθούν στις πέντε πόλεις που θα πραγματοποιήσουν εξάμηνες δοκιμές.

Με επιστολή του προς την Αναπτυξιακή Εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων, e-Trikala AE, ο συντονιστής του Προγράμματος CityMobil2, Αντριάνο Αλεσαντρίνι, αναφέρει ότι τα Τρίκαλα συγκέντρωσαν την υψηλότερη βαθμολογία και κέρδισαν τα συγχαρητήρια των ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ρομποτικές διαδρομές
Το τετραετές πρόγραμμα CityMobil2 (Cities demonstrating cybernetic mobility) ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2012. Συνολικά συμμετέχουν 45 ευρωπαίοι εταίροι, ενώ από την Ελλάδα εκτός από την e- Trikala ΑΕ συμμετέχει και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Οι 12 εταίροι εκπροσωπούν ισάριθμες πόλεις/περιοχές (Τρίκαλα, Ρέτζιο Καλάμπρια, Λεόν, Σεν Σουλπίς, Σοφία Αντίπολις, Βάντα, Βρυξέλλες, Λα Ροσέλ, Σαν Σεμπαστιάν, CERN, Μιλάνο, Οριστάνο) ενώ άλλοι πέντε εκπροσωπούν τους κατασκευαστές αυτοματοποιημένων οχημάτων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα: Yamaha, Robosoft, 2GetThere, Induct, Movemile.

Για την αδειοδότηση των πειραματικών οχημάτων, η e-Trikala AE έχει ξεκινήσει την ανταλλαγή στοιχείων με το γραφείο του υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Παπαδόπουλου.

Τα πειραματικά οχήματα μεταφοράς πολιτών θα κινούνται σε προκαθορισμένη διαδρομή που έχει ήδη καθοριστεί.

[via]